Praktik i Island

tirsdag, maj 23, 2006

Saa fik vi startet paa den förste dag, hvor vi skulle være med i plejen. Det har i löbet af dagen givet megen anledning til stor undren.... vi har simpelthen saa mange spörgsmaal til hvordan tingene foregaar paa, ikke fordi at det er forkert eller uhensigtsmæssigt, men fordi det undrer os i forhold til hvad vi er vant til.
Vi blev idag spurgt om den plejehjemssag der nu körer i danske medier, vi har först her i eftermiddag faaet kigget paa www.dr.dk hvor vi har set tv-indslaget og vi maa sige at det bestemt ikke er noget vi synes om. Det har været i islandske nyheder, saa alle vidste det i morges, da vi kom.
Aldersmæssigt er beboerne paa afd. mellem 70 og 95 aar, nogenlunde ligelig fordelt mænd og kvinder. Af spörgsmaal vi kunne tænke os at faa svar paa er flg.: hvad er kriterierne for at blive beboer, hvordan er ökonomien for den enkelte. Er der en grund til at man ikke bruger "hjælp til selvhjælp"-tanken. Hvordan er det med arbejdsmiljö og regler - i forhold til værelsernes störrelser (16-20m2) og badeværelserne, er det derfor, der er det baderum med et kæmpe badekar med gode faciliteter, hvor beboerne bliver badet. De har hver en tid ugentligt, hvor der er to medarbejdere der har "badedag" for dem. Vi undrer os over personalets kompetencer, hvor der bl.a. er en personale der klipper negle, som ikke har nogen uddannelse indenfor pleje. En af personalerne har en tre-arig uddannelse, svarende til vores, men har ikke været i psykiatrien og maa kun give insulin-injektioner, men ikke i.m. og medicingivning er det sygeplejerskerne der staar for. Undren har vi ogsaa omkring personlig hygiejne hos beboerne, ikke fordi, de ikke bliver vasket, men de faar badedag uden nedre toilette först...Ja vi har vist glemt at skrive at vi möder kl. 8... og saa begynder plejen efter 8.15, saa beboerne er sent oppe. Der gaar megen tid med sengeredning, som er yderst grundig - dette samt oprydning og rengöring blver der brugt megen tid paa, men vi undrer os over, at der om eftermiddagen ved kaffetid ikke bliver drukket en kop kaffe sammen med beboerne, det vil give, synes vi, en positiv oplevelse for dem. Personalet drikker kaffe bagefter. Vi undrer os over toilettiderne for beboerne, men paa den anden side er de fleste saa gode, at de selv kan klare det eller er i stand til at ringe efter hjælp. Men det kan jo ogsaa være at vi ikke lige har set systemet endnu..
Vi oplever at mange af beboerne pð afdelingen ville kunne klare sig i eget hjem med tilsyn dagligt. Umiddelbart virker det som det vi havde förhen, alderdomshjem, hvor det eneste man fejlede var at man var gammel. Dog skal siges at der er naturligvis nogle der er fysisk daarlige og plejekrævende samt svagtseende og beboere med fölger efter apopleksi m.m..
ja, det var vist ordene fra os idag... imorgen vil vi igen undre os over noget....

1 Comments:

  • Hej Annette ;o)
    Dejligt at høre at du er kommet godt derop, og at du allerede er i gang med at opleve en masse.
    Jeg følger med på siden kan du tro ;o)

    Knus fra Mona..

    By Anonymous Anonym, at 9:24 AM  

Send en kommentar

<< Home