Praktik i Island

tirsdag, juni 13, 2006

Dagen blev brugt nede i kælderen, hvor plejecentrets læger, sygeplejersker og haandværkere holdt til. Dagen begyndte kl. 8 med at vi fulgtes med Gunnhilður, sygeplejerske, som skulle uddele morgenens medicin i spisesalen. I spisesalen er der dækket op til 135 beboere, der selv kommer derned om morgenen. Vi spurgte til om der ikke kunne ske fejludlevering af medicin, hvortil hun svarede at hun kendte beboerne og vidste hvad de skulle have. Men der er faste pladser, saa Gunnhilður har en mappe, hvori hun kan se hvem der sidder hvor. Vi spurgte saa igen, hvad man saa gjorde ved evt. aflösere men her henviste hun til den omtalte mappe, hvor der var tegnet et fint kort over spisesalen, men numre paa de enkelte stole, og nogle ark med numre og navne saledes at det skulle passe sammen. Men vi undrer os nu stadig over det system....135 beboere.....dog skal siges at det var ikke alle der fik medicin, men alligevel. Der kan ske fejl synes vi, for hvem siger at de ikke flytter rundt, og ville en aflöser opdage det????
Gunnhilðdur skulle senere paa formiddagen rundt med vægten til 4.sal, for at veje beboere, som de jævnligt skal. Det tog det meste af en time... Her tænkte vi nu paa om det ikke var for meget at en sygeplejerske skulle bruge tid paa dette.....! Det kunne alle nu godt finde ud af! men hun skulle jo efterflg. skrive det i journalen for den enkelte og det foregik paa et kontor i kælderen.
Paa gangen i kælderen var der flere kontorer og der var lægekonsultation for beboerne, og klinik for saarskift ved en sygeplejerske. Der var medicinrum, hvortil der kom færdigpakket doseret medicin til de enkelte beboere til 14 dage ad gangen. Egentlig et meget fint system, men saarbar overfor medicinændringer.
Vi var med hos en beboer der fik skiftet en stomipose. Da han saa skulle skifte töj ville han have lange jenslyner paa, men dem vi fandt, manglede det ene ben paa, vi tror det reddede hans dag for han var færdig af grin over det, for hvem havde gjort det.......
Det der undrede os mest var, at Gunnhilður skulle besöge en ny beboer, hvor der skulle laves vurdering paa hjælp hos ham, hvor hun saa fortæller at han er lidt mærkelig, og at personalet paa afdelingen ikke har faaet at vide hvorfor, fordi de vil blive bange for ham hvis de fandt ud af at han led af skizofreni!!!!! Helt ærligt....! hvordan kan personalet hjælpe manden i hans hverdag hvis de ikke ved hvad hans problem er!!!!!og hvordan man tackler hans sygdom...Det slog sgu bunden ud...... Han har jo ikke hugtænder og horn og lang hale vel? Forarget til tænderne.
Mange af de ting vi observerede at sygeplejerskerne varetager er faktisk opgaver vi som SSAere i DK kan udföre endda nogle opgaver af SSHere...men det er jo naturligt set i lyset af at der er hovedsageligt u-uddannede paa plejecentret, da de jo ikke kender opgavernes omfang og baggrund.
Jeg var lige paa rundtur med bus idag, var forbi Perlan og nöd udsigten herfra. Der var siden igaar kommet sne paa Esja, det store fjeld lige nord for byen. Alle snakker om det i byen, da det er ret usædvanligt med sne nu. Meget flot solskin og nogle skyer, men stadig koldt.....kun 7-14 grader....! VI VIL HA VARME......NU

1 Comments:

  • Jamen, så må I komme hjem til Danmark :-)

    Hilsen
    Inge

    By Blogger Inge, at 6:52 AM  

Send en kommentar

<< Home