Praktik i Island

tirsdag, juni 06, 2006

Det har været en fin dag idag, vi har været paa den skærmede enhed, hvor der er 19 beboere, og de bor sammen fire paa samme stue, kun med lette skillevægge mellem dem. Det er som en gammel hospitalsstue, vi tager billeder imorgen af det. Der er ialt 4 stuer med 4 beboere og en med tre- og de er demente... der er laase paa alt.
Deres opholdsstue er et rum paa str. med een af deres firesengsstuer, her sidder de paa rad og række, naar de har faaet morgenmad... Vi ankom til afd. idag kl. 8.30, og der var de förste 8 beboere oppe og de resterende var oppe til kl. 9! saa hurtige er vi altsa ikke i DK, men da vi saa spurgte ind til det, ja saa var de ikke blevet vasket og nedre toilette (vask) gjorde nattevagterne fra ved 6.30 tiden... Der er badedag een dag om ugen for den enkelte, og det er der ansat to til at göre, En stue pr. dag! jo jo...
Annette hjalp en pige med at faa en ældre dame i körestol, de brugte en gulvlift, hun blev lagt i sejl og kom over i körestolen. Spurgte til om ikke vi skulle fjerne sejlet, men det skulle vi ikke sagde hun, for det ville de andre have at det skulle være der... der maatte Annette altsaa sige nej., det ville hun bare ikke være med til. Paa engelsk forklarede hun hende at det var ikke værdigt at sidde saadan, og desuden er det alt for varmt at sidde med. (og hvad hvis hun nu blev gennemvaad af urin m.m.?) joe det kunne hun da godt se... Fik senere paa form. at vide at hun kun havde været ansat i 3 dage...det forklarer jo noget.
Der er mange ufaglærte, helt unge ansatte og de faar altsaa kun nogle faa dages oplæring, og vi synes ikke det er nok, mange springer over hvor gærdet er lavest mht hygiejne, de har altsaa masser af tid til det. Afd.sygpl. forklarede at der var 6 ansat i plejen paa arbejde hver dag, desuden 2 til at bade beboerne, hertil kökkenpersonale (afryddning m.m - ikke madlavn, det kommer fra centralkökenet)desuden en rengöringsdame - ialt kom vi til at tælle 13 personaler idag, hertil kommer saa Tina og jeg.... vi kan altsaa ikke forstaa at de ikke kan overkomme den personlige hygiejne noget bedre, ikke fordi beboerne er beskidte eller paa anden maade snavsede, men det er den nedre toilette der ikke er iorden. Yderligere gaar afd.sygepl. hver formiddag rundt til hver enkelt beboer og vasker deres öjne, hun hævder at det forebygger öjen-infektionerne, men for os at se er det dobbeltarbejde, for det kunne jo göres samtidig med den övre toilette, og hvis den enkelte medarbejder er instrueret i hvordan man vasker öjne, saa kan infektionsrisikoen stadig holdes nede. Personalet sidder heller ikke her sammen med beboerne og drikker kaffe, hvilket vi jo i DK gör meget ud af netop det sociale, normale....(ihvertfald de steder vi har været!)
Lovisa kom forbi senere paa formiddagen og hun spurgte til hvad vi syntes om Hafnafjorður hvor vi var tors og fre i sidste uge, hun blev noget paf da vi fortalte at vi ikke bröd os om det vi saa mht. pers. hyg.....hun havde ikke talt med Sesselja dernede fra endnu, men skulle det senere paa dagen. Vi fortalte Lovisa at hun kunne faa alt at vide hvad vi havde sagt til Sesselja, for hun var meget taknemmelig for vores observationer og kunne bruge dem. (positiv reaktion)
Ligeledes gav Soffia (afd.sygepl.) besked paa at vi ogsaa meget gerne maatte observere og fortælle hende de ting vi lagde mærke til, maaske kunne vi være behjælpelige med at lære fra os, da de har saa mange ufaglærte....vi kan lære af hinanden. Igen Igen fik vi ros.... (vi maa gerne prale lidt, vi skal have selvtilliden i orden....) da Soffia syntes at vi var meget selvstændige og omhyggelige i vores hygiejne og adfærd overfor beboerne. Vi obeserverede at de var meget demente. Omkr. kl. 13 var vi ude at gaa tur med tre beboere, som uden fast personale men sammen en af fysserne (fra den afd. vi besögte i sidste uge) Vi fölte det som en stor tillid at vi kunne deltage i det, uden det faste personale skulle hjælpe os.
Lige en sidebemærkning: Det burde være coleslaw i plejecentrets kantine, er ikke værd at spise, det smager og lugter af tapetklister..............uargh....saa det kommer ikke paa tallerkenen igen...
Sidst paa eftermiddagen var jeg med til islandsk börnefðdselsdag. Her er man inviteret kl. 16, og kommer saa dryssende hen over eftermiddagen fra kl. 16, det kommer sig ikke saa nöje hvornaar man kommer. Der er et tag-selv-kagebord med kaffe m.m., der er ikke faste pladser til at drikke kaffen, men stole rundt omkring i opholdsstuen, som man sætter sig paa..... og saa gaar snakken, det var mget hyggeligt, og der kom hele tiden gæster.... der var paa et tidspkt. 10 drenge paa Thormodurs værelse der sang karoke.... og der var ingen der grinede af hinanden, de hyggede sig virkeligt...
Det var bestemt helt anderledes end de fðdselsdage der holdes hjemme hos os...

1 Comments:

  • Hej Annette..
    Tusinde gange tak for kortet. Det var sødt af dig ;o)
    Jeg glæder mig til du kommer hjem igen.

    Knus fra Mona.

    By Anonymous Anonym, at 11:43 AM  

Send en kommentar

<< Home