Praktik i Island

fredag, juni 02, 2006

Vi havde som forberedelse til dagen idag paa Hafnafjorður nogle ideer som vi ville iværksætte hvis dagen viste sig at være som igaar. Igen oplevede vi at den personlige pleje ikke var optimal (lignede gaarsdagen) hvorefter vi spurgte ind til dette omraade om hvorfor de gjorde som de gjorde. Efterfðlgende svar var, at den ene ikke vidste hvorfor man gjorde som man gjorde. Tina spurgte til maaden hun vaskede paa, og viste efterflg hvordan vi gjorde fra rent til urent og indefra og ud, denne viden havde hun ikke kendskab til. Vi fandt ud af at blandt de 8-10 personaler der var i plejen var kun 3 uddannede - idag 1 sygepl, 1 sygepl.stud og 1 sygehj.!!! resten var ufaglærte, men havde iflg. afd.sygepl. faaet 2 dages oplæring. Igen som igaar ingen afdækning, og dörene var stadig aabne...og mangel paa personlig hygiejne hos beboerne. Annette fulgtes med en uddannet sygehj. som godt vidste at man skulle göre som vi undrende spurgte ind til. Hun havde været der i 6 aar, og tidl. sted brugte man vand og sæbe istedet for som paa dette plejehjem, Reinigungschaum...som er beregnet til vask ved inkontinens. Hun syntes at det var for haard ved huden, saa hun brugte det ikke altid. Hun havde lagt mærke til at vi igaar havde lukket döre indtil flere gange. Hun var godt klar over det med afdækningen, men ja.....jeg sagde til hende at man jo kunne vende situationen til at man kunne tænke at det var een selv, der laa og skulle vaskes forneden, hvordan man saa ville have det med at ligge nögen til aaben skue.....Afd.sygepl. spurgte til om Tina ville med ind hos en beboer til et saarskift paa ankel - tryksaar - som var paa vej mod opheling.
Som lejligheden böd sig fortalte vi afd.sygepl. om vores oplevelse af gaarsdagen og dagen idag, hvor vi fortalte paa en pæn maade at vi havde det daarligt med faaet en daarlig oplevelse af hvordan man gjorde tingene stik modsat af hvad vi gör i DK, hertil svarede Sesselja at hun var meget taknemmlig og glad for at vi informerede hende om dette og det, at der var andre öjne paa plejen, var til en stor hjælp for hende. Hun fortalte at det var under al kritik det vi fortalte hende og hun ville haand om med det samme, eftesom hun skulle til möde idag ville hun tage det op der. Det maatte overhovedet ikke finde sted eftersom personalet var oplært - ogsaa de ufaglærte. Hertil skal ogsaa siges at der er stor mangel paa faglærte og det er svært at faa personale, og der er kæmpestor udskiftning generelt paa denne afd. - men det er ikke nogen undskyldning. Hun var meget glad og taknemmelig for at vi var saa ærlige. Hun syntes at vi var meget selvstændige, som iflg. hende var positivt, vi var ikke blege for at tage fat og komme igang mente hun. Det var en meget positiv afslutning paa vore to dage paa Hafnafjorður.
Nu har vi tre fridage, og solen kom gennem skyerne kort för middag og sigtbarheden er rigtig god.... Tina synes at jeg kommenterer den flotte natur alt for meget, men idag kan vi altsaa se en gletcher mod vest, som vi ikke tidl har kunnet se...og det er sgu flot.... jeg maa ned til vandet og tage billeder af den, men hvis vejret holder, saa er der hval-tur imorgen kl. 13...
skal iaften have lasagne a la DK og et glas rðdvin......